Κριτήρια και προϋποθέσεις για το Erasmus

12-02-2014


Η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την υπ. Αριθμ. 221/7-2-2014 συνέλευση, ενέκρινε τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των φοιτητών για τη συμμετοχή στους στο πρόγραμμα Erasmus.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή και προκειμένου οι φοιτητές να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus θα πρέπει:

  1. Να είναι υπήκοοι χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ (LLP) ή υπήκοοι άλλων χωρών εγγεγραμμένοι σε κανονικό πρόγραμμα σπουδών στο ΠΔΜ, σύμφωνα με τη Φ. 151/20049/Β6/20.02.2007 (ΦΕΚ 272Β/01-03-07) Υπουργική Απόφαση και τη λοιπή κείμενη νομοθεσία
  2. Υποτροφίες χορηγούνται μόνο σε φοιτητές, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος πανεπιστημιακών σπουδών, είναι δηλαδή εγγεγραμμένοι τουλάχιστον στο δεύτερο έτος σπουδών (ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ERASMUS 2013/14). Μπορούν επίσης να μετακινηθούν φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, εφόσον αυτό προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία που έχει συνάψει το ΠΔΜ με το Ίδρυμα της αλλοδαπής.

Σημείωση: Το πρόγραμμα Erasmus προσφέρει τη δυνατότητα ύπαρξης των «φοιτητών ERASMUS χωρίς υποτροφία» δηλ. φοιτητών που πληρούν τα κριτήρια κινητικότητας και επωφελούνται από όλα τα πλεονεκτήματα της ιδιότητας του φοιτητή Erasmus χωρίς να λαμβάνουν υποτροφία κινητικότητας ERASMUS

  1. Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει το 60% των ECTS που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών του (δηλ. 180 ECTS για τους φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής και 145 για τους φοιτητές της Παιδαγωγικής Σχολής και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών). Στην περίπτωση που δεν ικανοποιείται η προϋπόθεση αυτή, δηλαδή παραμείνουν κενές θέσεις που δεν καλύπτονται από φοιτητές που έχουν συμπληρώσει το 60% των ECTS, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει το 75% των προβλεπόμενων ECTS μέχρι του εξαμήνου φοίτησης στο οποίο βρίσκεται (π.χ. για τους φοιτητές του 3ου έτους της Πολυτεχνικής Σχολής 135 ECTS και 90 για τους φοιτητές της Παιδαγωγικής Σχολής. Οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών θα πρέπει, επιπρόσθετα να έχουν συμπληρώσει το 90% των ECTS των Υποχρεωτικών Εργαστηριακών Μαθημάτων του εξαμήνου που διανύουν. Δηλαδή αν ένας φοιτητής διανύει το έκτο εξάμηνο Σπουδών θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα 98 από τα 108 ECTS των Υποχρεωτικών Εργαστηριακών Μαθημάτων.
  2. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει επαρκή γνώση της γλώσσας στην οποία παραδίδονται τα μαθήματα στο Ίδρυμα Υποδοχής ή της αγγλικής
  3. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μέσο όρο βαθμολογίας πάνω από 6,5.
  4. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει I) να βρίσκονται στο 2ο έτος των μεταπτυχιακών σπουδών II) να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το 1ο έτος των σπουδών τους.

Προτεραιότητα δίδεται τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα εκπονήσουν τη διπλωματική τους εργασία στο εξωτερικό. Η αίτηση των υποψηφίων αυτών θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη θετική εισήγηση του επιβλέποντα καθηγητή.  Στην περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μεταπτυχιακούς φοιτητές για εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, επιλέγονται εκείνοι που μέσω της κινητικότητας Erasmus, θα καλύψουν μέρος των υποχρεωτικών μαθημάτων, για τη λήψη του μεταπτυχιακού διπλώματος.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες λαμβάνουν την υποτροφία κινητικότητας Erasmus για Σπουδές σε δεύτερη προτεραιότητα, προηγούνται δηλαδή οι μεταπτυχιακοί φοιτητές (δεδομένου ότι για τους υποψήφιους διδάκτορες υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για σπουδές στο εξωτερικό). Στην περίπτωση ωστόσο των υποψήφιων διδακτόρων, η αίτησή τους θα πρέπει να συνοδεύεται από τη  θετική εισήγηση της τριμελούς επιτροπής.

 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ  ΣΧΟΛΗ

 

  1. ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΝΩΣΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Επίπεδο γλωσσομάθειας

Γλώσσας χώρας υποδοχής

Αγγλικών

Β1

10

0

Β2

15

5

C1

20

10

C2

30

20

Στην περίπτωση που η ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα υποδοχής είναι τα Αγγλικά προστίθενται και οι δύο γλώσσες.

 

  1. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Βαθμολογία

Μόρια

6,5-7,5

10

7,5-8,5

20

8,5-9,5

30

9,5-10

50

 

  1. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Σε περίπτωση  ισοβαθμίας αξιολογούνται τα στοιχεία και τα πρόσθετα προσόντα που αναφέρει ο υποψήφιος στο βιογραφικό του σημείωμα (π.χ. σεμινάρια, συνέδρια, διακρίσεις κ.α.). Τα πρόσθετα προσόντα του βιογραφικού που αποδεικνύονται με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά μοριοδοτούνται με 1 μόριο το καθένα.