Διάλεξη: Βάσεις Δεδομένων Γράφων και Εφαρμογές τους στην Ανάλυση Δεδομένων Δικτύων

23-10-2024


Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2024, 6:00μ.μ.

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΖΕΠ - ΚΟΖΑΝΗ

O Δρ. Αντώνης Μπικάκης είναι Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης (Professor of Artificial Intelligence) στο University College London (UCL). Κάνει έρευνα και διδάσκει σε πεδία της Συμβολικής Τεχνητής Νοημοσύνης σε μεταπτυχιακά προγράμματα του τμήματος Information Studies του UCL.

UCL Profile: https://profiles.ucl.ac.uk/32337-antonios-bikakis


Σύντομο Βιογραφικό: 

Ο Δρ. Αντώνης Μπικάκης γεννήθηκε το 1978 στο Ηράκλειο Κρήτης. Εργάζεται ως Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Τμήμα Information Studies του University College London (UCL). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι σε πεδία της Συμβολικής Τεχνητής Νοημοσύνης όπως η Αναπαράσταση Γνώσης και Συλλογιστική, η Υπολογιστική Επιχειρηματολογία, οι Γράφοι Γνώσης και οι Σημασιολογικές Τεχνολογίες.  Πριν από την ένταξή του στο UCL ως Λέκτορας το 2011, εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και Επικοινωνιών (CSC) του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου με υποτροφία από το European Research Consortium for Informatics and Mathematics (2010-11). Έχει επίσης εργαστεί ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υπολογιστών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (2004) και διδακτορικού (2009) διπλώματος στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών (2002) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στο UCL είναι Διευθυντής Έρευνας στο τμήμα Information Studies, μέλος της Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας της Σχολής Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και συν-επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Knowledge, Information and Data Science. Έχει επίσης διατελέσει Διευθυντής του προγράμματος MSc Information Science και Διευθυντής του προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών του τμήματος. Διδάσκει μεταπτυχιακά μαθήματα σε διάφορα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως Λογική και Αναπαράσταση Γνώσης, Βάσεις Δεδομένων Γράφων και Σημασιολογικές Τεχνολογίες, και Μηχανική Συλλογιστική για την Τεχνητή Νοημοσύνη.  Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, είτε ως επιστημονικά υπεύθυνος είτε ως ερευνητής, σε θέματα που αφορούν το συνδυασμό συμβολικών και στατιστικών μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης και τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης σε πεδία όπως τα Περιβάλλοντα Υποβοηθούμενης Διαβίωσης, το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, η Πολιτιστική Κληρονομιά και οι Ψηφιακές Βιβλιοθήκες. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε πάνω από 100 άρθρα σε περιοδικά και συνέδρια Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Δρ. Μπικάκης είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής Προγράμματος κορυφαίων συνεδρίων Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το IJCAI, το AAAI και το ECAI. Έχει διατελέσει κριτής σε 35 διεθνή περιοδικά, όπως το Journal of Artificial Intelligence Research, AI Communications, International Journal of Approximate Reasoning, IEEE Transactions on Knowledge and Data Engineering, κ.α. Έχει συμμετάσχει στην οργανωτική επιτροπή 15 διεθνών συνεδρίων όπως το Extended Semantic Web Conference (ESWC) και το International Web Rule Symposium (RuleML). Έχει επιμεληθεί 9 ειδικά τεύχη διεθνών περιοδικών Υπολογιστικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στα πεδία των σημασιολογικών τεχνολογιών για την Πολιτιστική Κληρονομιά, της Διάχυτης Νοημοσύνης και των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης. Από το 2016, είναι μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής του RuleML (μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την τυποποίηση κανόνων στον Ιστό) και από το 2006 μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Τεχνητής Νοημοσύνης.