eCampus: Tο ψηφιακό Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας

07-07-2023


 

 Την Τετάρτη, 5 Ιουλίου και ώρα 11.00 πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης, στο πλαίσιο του έργου “Δράσεις Υποστήριξης διοικητικών και ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας” στο Αμφιθέατρο του Κτηρίου Διοίκησης, στη Νέα Πανεπιστημιούπολη, στη ΖΕΠ Κοζάνης. Το έργο αφορά την αναδιοργάνωση των διαδικασιών λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), μέσω του πρώτου Πανελλαδικά Ψηφιακού Πανεπιστημίου “eCampus”. 


     Το έργο αφορά οριζόντια την ακαδημαϊκή διακυβέρνηση και μέσω της ημερίδας μεγάλο πλήθος  διοικητικών υπαλλήλων, μελών ΔΕΠ και φοιτητών όλων των κύκλων σπουδών γνώρισαν όλα τα καινοτόμα συστήματα που αναπτύχθηκαν για την βελτιστοποίηση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας ενώ παρακολούθησαν το πρώτο live demο του eCampus.
 
     Ο συντονισμός της ημερίδας πραγματοποιήθηκε από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κα. Μπίμπη. 
 
 
     Την ημερίδα χαιρέτισε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ.  Ιορδανίδης ο οποίος μίλησε για την σημαντικότητα του έργου για την ακαδημαϊκή κοινότητα και την καινοτόμο προσέγγιση των ακαδημαϊκών διαδικασιών. 
 
 
     Ο κοσμήτορας και επιστημονικά υπεύθυνος του έργου καθηγητής κ. Αγγελίδης  αναφέρθηκε στην πρόκληση υλοποίησης της πράξης, τόσο σε επίπεδο καινοτομίας όσο και στο επίπεδο οργάνωσης και διαχείρισης. 
 
     Ο κ. Μυλωνάς και υπεύθυνος ανάπτυξης της αναδόχου YSOFT για το eCampus ανέλυσε τα συτήματα που αναπτύχθηκαν από κοινού με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 
 
 
 
     Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο, από φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, όλων των υπηρεσιών που προσφέρει το eCampus :
  1.  eCampus mobile app, εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο (Android, iOS) η οποία επιτρέπει στους φοιτητές να έχουν πλήρη εικόνα της ακαδημαϊκής τους πορείας, να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις μαθημάτων και λοιπές αιτήσεις, καθώς και να έχουν πρόσβασή στους βαθμούς τους και στο μέσο όρο τους. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές θα μπορούν να έχουν άμεση πληροφόρηση για το πλήθος μαθημάτων που υπολείπονται για την λήψη πτυχιακής και για την απόκτηση πτυχίου. 
  2.  eCampus dashboard, ενοποιημένες ψηφιακές υπηρεσίες για όλα τα ταυτοποιημένα μέλη του Ιδρύματος με τη δυνατότητα Single Sign-On (SSO), οι οποίες περιλαμβάνουν ενδεικτικά και ανάλογα με το ρόλο, την πρόσβαση στο φοιτητολόγιο, στο σύστημα διαχείρισης ροής εργασιών, στο σύστημα διαχείρισης της Επιτροπής Ερευνών, στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στο σύστημα διασφάλισης ποιότητας. Το eCampus dashboard εισάγει και νέες υπηρεσίες που σχετίζονται με τα ακόλουθα συστήματα: Σύστημα Διαχείρισης Πληρωμών, Σύστημα Διαχείρισης Συνεδριάσεων, Σύστημα Μαζικών ειδοποιήσεων, Σύστημα Loyalty, Σύστημα άντλησης δεδομένων Open Data . 

 

    Το Έργο έχει ως φορέα χρηματοδότησης την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα” και συνολική χρηματοδότηση 1.184.000 € με διάρκεια υλοποίησης πράξης 28,9 μήνες. Το έργο συντονίζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με ανάδοχο εταιρία την YSOFT.